Sikhismul

Sikhismul este o religie apărută în secolul al XV-lea în Nordul Indiei prin învăţuturile lui Guru Nanak. Cuvântul „sikhism” derivă din cuvântul „Sikh”, care la rândul lui provine din „śiya” ce înseamnă în sanscrită „discipol” sau „învăţăcel”. Sikhismul este cunoscut şi sub numele de „Gurmat”, care desemnează literal „învăţăturile unor guru”.

Când se naşte sikhismul, la sfărşitul secolului al XV-lea, armatele turrceşti stăpânesc India de două secole, încercând în acest timp să impună islamul ca religie. Acesta este şi motivul pentru care sikhismul se inspiră din religia musulmană de la care împumută anumite idei, precum existenţa într-un unic Dumnezeu, creatorul lumii.

În întreaga lume există aproximativ 23 de milioane de sikhiţi, dintre care majoritatea locuiesc în India în regiunea Punjab, reprezentând însă circa doar 2% din populaţia totală a Indiei. Migraţia începută în secolul al XIX-lea a condus la creearea unor comunităţi semnificative în Canada, Marea Britanie, Africa de Est şi Asia de Sud.

Apariţie – Guru Nanak, întemeietorul religiei sikhiste s-a născut în anul 1469 în regiunea Punjab din India. După mai mulţi ani plini de meditaţii, el primeşte iluminarea şi se apucă să predice credinţa sa într-un Dumnezeu unic, şi invaţă cum poate omul scăpa de legile karmei prin eliberarea din ciclul reîncarnărilor. La moartea sa, în 1539, este considerat guru (maestru spiritual) la câţiva ani după moartea sa. Lui Nanak îi succed alţi 9 guru, care îmbogăţesc religia cu noi învăţături.

Textele sacre

În lumea sikhistă există două surse primare în ceea ce priveşte textele sacre: Granth Sahib (ce numără peste 1400 de pagini) şi Dasam Granth. Granth Sahib mai este numită şi Adi Granth, ce desemnează literal „Primul volum”. Există mai multe versiuni a primei cărţi pomenite, depinzând de autorii lor. Spre exemplu, se foloseşte mai des noţiunea de Adi Granth când se vorbeşte de scriptura creată de către Arjun Dev în 1604. În secolul al XVIII-lea, al zecelea guru, pe numele său Govind Singh, transformă sikhismul într-o religie de războinici cu un cod de disciplină. Această religie se mai numeşte şi „religia lui Kirpan”, adică a sabiei. Govind Singh spune că după el autoritatea religioasă nu va mai fi dată de către un alt învăţat, ci va fi reprezentată de însuşi scriptura. Astfel se oferă titlul de Guru Granth Sahib versiunii finale a scripturii creată de către Govind.

Concepţia despre divinitate – În sikhism, Dumnezeu nu are formă, este inobservabil şi totodată este etern. Pentru a obţine salvarea, credinciosul trebuie să dezvolte o relaţie specială cu Creatorul lumii. Acesta din urmă este omniprezent şi infinit. Sikhi cred că, înainte de creaţie, tot ce a existat era Dumnezeu şi infinititudinea sa. Când Dumnezeu a vrut (hukam) întregul cosmos a fost creat. Chiar dacă o cunoaştere completă a divinităţii depăşeşte cu mult puterea de înţelegere a omului, Nanak îl descrie pe Dumnezeu ca putând fi cunoscut pentru Dumnezeu fiind omniprezent, el se află în întreaga sa creaţie şi că poate fi văzut doar de cei iluminaţi. Nanak insistă asupra faptului că Dumnezeu trebuie privit cu un ochi „interior” şi că omul trebuie să mediteze pentru a putea ajunge la iluminarea completă. Revelaţia prin meditaţie asigură comunicarea dintre om şi divinitate. Dumnezeu nu are gen în sikhism, iar Nanak este de părere că noi nu suntem singura lume în care Creatorul a creat viaţa.

Calea salvării

Învăţăturile lui Nanak nu au ca scop destinaţii finale precum raiul sau iadul, ci o uniune spirituală cu Dumnezeu ce duce la salvare. Principale obstacole în drumul spre salvare sunt conflictele sociale şi ataşarea de plăcerile lumii materiale ce duc la un ciclu infinit al naşterii – oncept cunoscut sub numele de „karma”.

„Maya”, definită ca iluzie sau irealitate, este una din principalele deviaţii din calea cunoaşterii, datorate lumii materiale care conferă omului iluzia satisfacţiei. Nanak pune accentul pe faptul că maya nu se referă la irealitatea existenţei universului ci la irealitatea valorilor acestei lumi. Pentru ca cineva să se apropie de Dumnezeu trebuie să nu se lase influenţat de către cele „5 rele”, şi anume: mândria (orgoliul), furia (violenţa), lăcomia, ataşarea de material şi dorinţa sexuală.

Nanak îi atribuie numelui „guru” semnificaţia de „voce a lui Dumnezeu”. Orice guru trebuie să propovăduiască adevărata învăţătură, sikhismul fiind bazat devoţiunea sufletului mai mult decât pe ritualuri sau ascetism.

Un sikh trebuie să facă un echilibru între muncă, divinaţie şi caritate, şi trebuie să apere drepturile fiecărei vietăţi, în special a oamenilor. Sikhiţii sunt încurajaţi să aibă o viziune optimistă asupra vieţii, punând accent şi pe ajutorarea celor nevoiaşi prin munca de caritate.

Ritualuri şi sărbători

Sikhiţii aderă la practice şi tradiţii pentru a-şi exprima şi totodată pentru a-şi mări credinţa în Dumnezeu. Recitarea zilnică din memorie a unor pasaje specifice din Guru Granth Sahib este recomandată imediat după răsărit şi îmbăiat.

Obiceiurile în familie include atât citirea pasajelor din scriptură cât şi participarea la “gurdwara” (ce înseamnă “poarta către Dumnezeu”), care este deschisă tuturor, indiferent de religie sau rasă. La gurdwara se cântă pasaje din scriptură, de obicei referitoare la suferinţele şi Gloria comunităţii, precum şi pasaje ce invocă divinitatea pentru ajutarea întregii lumi. Sikhiţii intră în templu şi ating pământul dinaintea sfintei scripturi (ce stă pe un altar acoperit cu stofă pentru a fi ferit de impurităţi) cu fruntea. Acolo, pe lângă cântece, sikhiţii ascultă recitarea formulelor sacre şi a imnurilor.

Cel mai venerat templu este Harimandir Sahib, cunoscut şi sub numele de “Templul de aur”, unde se fac chiar şi pelerinaje.

Sărbătorile sikhiţilor se învârt, majoritatea, în jurul vieţilor celor 10 guru, precum şi a unor martiri. Printre principalele sărbăroti amintim:

Gurpurabs – celebrări sau comemorări bazate pe vieţile celor 10 guru. Sunt fie celebrări ale zilelor de naştere, fie comemorări ale morţii iluminaţilor;

Vaisakhi – are loc, de obicei, la data de 13 Aprilie şi desemnează venirea primăverii în noul an şi sfîrşitul iernii. Un alt motiv de celebrare este acela că în anul 1699, al zecealea guru, Govind Singh, a început tradiţia botezului;

Diwali – celebrează eliberarea lui Har Govind (al şaselea guru) din închisoare la data de 26 octombrie 1619;

Hola Mohalla – adunare la Anandpur unde sikhiţii îşi arată tehnicile de luptă.

Multe din sărbătorile sikhiste păstreazp calendarul hindus, de aceea unele sărbători au echivalent în religia predominantă a Indiei, chiar dacă au semnificaţii diferite.

Nanak, primul guru, nu punea mare preţ pe ceremonii relgioase, considerându-le de puţin folos. Cu timpul însă acestea au căpătat o importanţă după învăţăturile altor guru.

Oricare sikh urmează patru mari ritualuri:

alegerea unui nume – se deschide Guru Granth Sahib la o anumită pagină, iar numele noului născut se formează utilizând prima literă din colţul din stânga sus al paginii din stânga. Toţi băieţii primesc un nume “din oficiu” Singh, iar fetele “Kaur”;

iniţierea – se face prin actul botezului (se bea o soluţie de polen) şi poate fi făcut la orice vârstă cu condiţia ca credinciosul să fie pregătit să ducă o viaţă fără de greş din acel moment;

căsătoria – actul se desfăşoară în prezenţa cărţii sfinte în jurul căreia cuplul se roteşte de 4 ori. După ceremonie, soţul şi soţia sunt consideraţi a fi un singur suflet în două trupuri, neacceptându-se divorţul;

cremaţiunea – are loc după moarte prin arderea trupului sikhitului.

Khalsa (pur) este numele dat de către Govind Singht tuturor sikhiţilor ce au fost

botezaţi (iniţiaţi) prin luarea de băutură de nec

Sikhiţii botezaţi sunt obligaţi să poarte cei cinci K: “Kesh” (netăierea barbei şi a

părului), “Kangha” (pieptenele cu care se prinde părul), “Kara” (o brăţară de oţel), “Karhsa” (pantaloni scurţi) şi “Kirpan” (sabia). Acestea reprezintă deopotrivă unitatea şi fraternitatea comunităţii sikh.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

2 răspunsuri to “Sikhismul”

RSS Feed for fishin’ with Darwin Comments RSS Feed

As dori sa stiu mai multe despre aceasta religie!!!!!imi pute-ti trimite mai multe informatii?????

Gasesti o multime de informatii pe internet in engleza. Daca nu intelegi limba, poti folosi google translate.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: