Aztecii

Aztecii sunt o civilizaţie precolumbiană (adică a existat înainte de 1492 când Cristofor Columb a decoperit continentul american), un popor de nomazi ce s-a stabilit în secolul al XII-lea în Valea Mexicului, unde, în secolul al XIV-lea îşi întemeiează capitala la Tenochtitlan (astăzi New Mexico). Timp de câteva secole cuceresc popoare vecine şi fondează un vast imperiu. Dizolvarea civilizaţiei s-a produs odată cu cucerirea de către spanioli în secolul al XVI-lea.

Cultura aztecă avea un bogat şi complex sistem de credinţe religioase şi mitologice, printre cele mai fascinante sau surprinzătoare aspecte fiind sacrificiile umane.

Crearea lumii Potrivit unor legende aztece, când poporul a ajuns în valea Mexicului, ei erau consideraţi de către celelalte grupuri ca fiind cei mai neevoluaţi dintre toţi, fapt ce i-a determinat pe aceştia să înveţe, împrumutând tot ce putea de la cei cu care intrau în contact. Astfel există în mitologia aztecă mai multe mituri ale creaţiei. Unul dintre acestea ne spune că au existat 4 mari perioade anterioare lumii prezente, fiecare dintre acestea sfârşind printr-o catastrofă. Perioada în care trăim noi, cea de-a cincea eră sau cea de-a cincea creaţie a scăpat de catastrofă datorită sacrificiului unui zeu, pe nume Nanahuatl, cel mai scund şi mai umil dintre zei, care a fost transformat în Soare. Un alt mit descrie pământul ca fiind o creaţie a zeilor gemeni Tezcatlipoca şi Quetzalcoatl. Tezcatlipoca şi-a pierdut piciorul în procesul de creare a lumii şi toate operele de artă reprezentându-l pe zeu au un singur picior.

Aztecii aveau 5 coordonate spaţiale: Nord, Sud, Est, Vest şi Centrul Lumii aflat în capitala lor, Tenochtitlan.

Religia aztecilor are un puternic caracter politeist. Zeităţile sunt în general reprezentate sub forma omului, chiar dacă faţa poate fi a unui animal. Se întâmplă chiar să se găsească mai multe reprezentări ale aceluiaşi zeu.

Zeii – principalii zei azteci sunt:

Quetzalcoatl, zeul luminii, care aduce oamenilor civilizaţia;

Tezcatlipoca – zeul nopţii, al iernii şi al morţii;

Huitzilopochtli – zeul-Soare, zeu al războiului;

Tlaloc – zeul ploii şi al tunetului;

Chicomecoatl – zeiţa porumbului;

Tlazolteotl – zeiţa dragostei;

Sacrificiile umane

Jertfele umane erau cu siguranţă cele mai şocante aspecte ale civilizaţiei aztece. Se credea atunci că universul creat de zei se distruge încetul cu încetul, o dată cu trecerea timpului. Pentru a împiedica o nouă dispariţie a lumii şi pentru ca soarele să răsară în fiecare zi, ei consideră necesar să ofere zeilor sângele oamenilor,

Chiar dacă se mai practicau şi în alte civilizaţii ale Americii, niciunde sacrificiul uman nu era atât de dur. Spre exemplu, pentru reconsacrarea Marii Piramide a Tenochtitlanului, în anul 1487, aztecii au raportat că au sacrificat circa 80400 de prizonieri în doar 4 zile. Asta ar însmena 14 ucişi pe minut. În comparaţie cu lagărul nazist de la Auschwitz aztecii stăteau mai bine, naziştii chiar dacă posedau tehnologie modernă nu omorau mai mult de 20000 pe zi. Totuşi trebuie luat în considerare faptul că aztecii însăşi au raportat aceste cifre şi nu se poate verifica cu certitudine validitatea acestor cifre. Defapt mulţi experţi consideră aceste cifre exagerate.

Majoritatea ritualurilor de sacrificare implicau mai mult de două persoane. Victima (uneori era considerată o onoare sacrificiul) era pictată pe faţă cu albastru şi dus în vârful templului. Apoi patru preoţi îi despicau abdomenul, trecând prin diafragmă direct la inimă, care era scoasă chiar în timpul în care încă mai bătea. Inima era pusă în apoi într-un vas ţinut de statui zeului căruia îi era destinat sacrificiul. Corpul era aruncat pe scări, iar apoi dezmembrat şi folosit ca hrană sau ca dar.

Ritualurile de sacrificare depindeau de zeul căruia îi era adresat gestul, întâlnindu-se şi jertfa prin ardere, împungere cu săgeţi sau în luptă.

Aztecii îşi apărau practicile spunând că nu diferă foarte mult de cele ale altor popoare care îşi ucid adversarii în luptă, ei nefăcând altceva decât să-i facă prizonieri şi să-i ucidă după terminarea bătăliei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un răspuns to “Aztecii”

RSS Feed for fishin’ with Darwin Comments RSS Feed

foarte bune de zece


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: