B.O.R. şi retrocedările

Posted on septembrie 12, 2008. Filed under: B.O.R. | Etichete:, , , , |

În perioada regimului comunist, BRU (Biserica Română Unită cu Roma = Biserica Catolică), a fost, prin decretul 358 din 1 decembrie 1948, interzisă. Proprietăţile BRU au intrat astfel în posesia statului sau a Bisericii Ortodoxe Române. După revoluţia din 1989, printre primele acte normative a fost acela conform căruia să se restituie proprietăţile confiscate celor de care au aparţinut în primă fază. Toate bune şi frumoase până aici, dar aşa s-a întâmplat? Ceea ce părea a fi o lege evident cinstită din toate punctele de vedere are şi astăzi, după aproape 20 de ani, probleme când vine vorba de aplicarea ei.
Printre faptele “memorabile” ale enoriaşilor BOR se numără, printre altele: demolarea unor biserici, sub diferite pretexte, din Vadu Izei, Băişoara, Şmig şi Craiova, precum şi refuzarea anumitor comunităţi să retrocedeze pur şi simplu imobilele cu pricina. Da, aţi înţeles bine, decizia de restituire a fost făcută, dar comunitatea din Bicsad a refuzat să se supună legii. Nu este un caz izolat: în Dumbrăveni, se refuză decizia judecătorească NU de a se retrocede biserica, ci doar să celebreze şi catolicii în acelaşi sălaş de cult!
Din 2002, această chestiuni este vehement criticată de U.E., dar ortodocşii s-au mulţumit cu restituirea a doar 2 biserici până în 2005.
Revenim cu câţiva ani în urmă: în 1997, s-a încercat adoptarea unui proiect conform căruia în localităţile cu o singură biserică, să se celebreze ambele liturghii, ortodoxă şi catolică, iar unde sunt mai multe biserici, folosirea exclusivă a comunităţii catolice. Încă un proiect care sună bine, dar să vezi replică: „încalcă dreptul democratic al colectivităţii de a decide, pe bază de vot, asupra soartei lăcaşelor de cult”. Fraza aparţine episcopatului BOR Transilvania. Vă aduceţi aminte când au supus la vot scoaterea subită a teoriei evoluţiei din şcoli? Nu, pentru că asta nu s-a întâmplat niciodată. Evident, moralitatea BOR în ceea ce priveşte legea e foarte mobilă, aşa mobilă că tot timpul se nimereşte ca ei să fie cumva cei avantajaţi.
Cu chiu şi cu vai s-au mai retrocedat câteva biserici şi catedrale până în ziua de azi. Cum se poate totuşi ca într-o ţară membră a U.E. oamenii să refuze să facă ceea ce este evident corect, atât juridic cât şi moral? Membrii BOR ori nu pricep cum stau chestiunile astea juridice, ori pur şi simplu refuză să facă binele şi de aici încolo problema devine a lor şi a Dumnezeului lor.
Pentru cei care încă nu s-au prins de ce este greşită atitudinea membrilor BOR, vă readuc aminte că dreptul la religie este garantat de Constituţie şi Drepturile Omului, iar dreptul la religie duce la dreptul de a susţine ceremoniale religioase în lăcaşe de cult. Acest drept a fost violat nu doar în perioada comunistă, ci este violat şi în ziua de astăzi într-o ţară aşa-zis europeană. Pentru a opri influenţa BOR, ai putea începe cu semnarea celor două petiţii ce atârnă în partea din dreapta sus a blogului. (sau: Treceţi la semnat!).

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: