De ce nu acceptă religioşii evoluţia

Posted on septembrie 7, 2008. Filed under: evolutionism | Etichete:, , , |

Iată câteva motive pentru care marea majoritate a credincioşilor refuză şi astăzi teoria evoluţiei. Cei care totuşi nu o fac, probabil au rezolvat punctul 4 (printre care se numără şi subsemnatul).

  1. Certitudinea: unii oameni pur şi simplu ştiu că au dreptate şi oricât de mult ai încerca să-i convingi să dea o şansă şi celeilalte părţi, ei au decis a priori ce să creadă.
  2. Trebuie să gândeşti. Multora nu le place acest proces cognitiv. Evident că de moment ce accepţi evoluţionismul trebuie să-ţi schimbi şi concepţia despre divinitate. Pentru unii, e prea mult stres.
  3. Ignoranţa: nici măcar nu şi-au pus problema. Evoluţionismul e doar o teorie, o speculaţie, fiecare e liber să creadă ce vrea, bla-bla-bla…
  4. Nu vor să renunţe la ceea ce cred. Părerea mea este că, până când textele sfinte nu vor fi reconciliate cu teoria evoluţiei, mulţi vor refuza să creadă oricât de bune şi de multe ar fi dovezile. Nu ar fi prima dată: pe vremea lui Galilei s-a întâmplat acelaşi lucru. Mult mai greu s-ar fi renunţat la geocentrism dacă lumea nu ar fi ajuns să interpreteze textele mai puţin literal ca până atunci.
  5. Pentru unii apartenenţa de lumea primatelor este o jignire mult prea mare. Vezi celebra: „Tu vrei să spui că mă trag dintr-o maimuţă?” – de obicei indiviul şi gesticulează de mama focului în acel moment; trebuie să recunoaştem că există totuşi o asemănare. De obicei aceşti indivizi sunt şi cei obsedaţi de „consecinţele” morale ale evoluţionismului. Iată ce spune Stareţ Varsanufie de la Optina (1845-1913): “Filosoful englez Darwin a creat un adevărat sistem, după care viaţa este lupta pentru existenţă, lupta celui tare împotriva celui slab, unde cei biruiţi sunt sortiţi nimicirii. El pune început unei gîndiri sălbatice, iar cei ce ajung a crede în ea nu se vor uita de două ori dacă să omoare un om, să se năpustească asupra unei femei ori să jefuiască cel mai apropiat prieten – şi vor face toate acestea liniştiţi, avînd deplina recunoaştere a dreptului lor de a săvîrşi aceste nelegiuiri.” Asta explică de ce ţările scandinave, cu cel mai mare procentaj ai adepţilor evoluţiei, au una din cele mai mici răţi a criminalităţii de pe întregul mapamond. Şi, ca să vezi ironie, cine ne-a plasat pe noi în rândul primatelor? Vreun ateu obsedat de evoluţionism? Dimpotriva, un creaţionist (Carolus Linneaus).
  6. Îndoctrinare & co.: aveţi grijă de unde vă procuraţi informaţiile! O conferinţă ţinută de către un pastor despre evoluţionism nu ar fi tocmai cea mai bună alegere. Normal, nu vă opreşte nimeni să mergeţi, dar tot timpul trebuie să vă uitaţi de cealaltă parte a gardului. O parte a poveştii pare întotdeauna plauzibilă. Până când nu examinezi dovezile din ambele părţi nu ai cum să-ţi dai seama de întregul adevăr. Şi, am ajuns la ultima categorie:
  7. Obsedaţii de diavol. C.S. Lewis spunea că atunci când vine vorba de diavol, omul poate face două greşeli: să fie obsedaţi de acesta sau să nu-l bage deloc în seama. Unii nu ascultă sfatul se pare, iar rezultatul e cât se poate de trist: oamenii de ştiinţă nu sunt decât nişte îndrăciţi ce s-au revoltat împotriva Creatorului lor. Parcă nici nu-i poţi blama pe aceştia: cine ar accepta o teorie când eşti sigur că e făcută de oameni posedaţi de diavol?
Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

6 răspunsuri to “De ce nu acceptă religioşii evoluţia”

RSS Feed for fishin’ with Darwin Comments RSS Feed

Hmmm…se pot impaca amandoua: la inceput Dumnezeu a facut tot ceea ce vedem(stele,pamant,plante,animale,om)dar asta nu inseamna ca existau aceleeasi specii ca si astazi- in timp unele au disparut, altele au evoluat si au dat nastere unor noi specii. Cred ca totul a pornit de la Dumnezeu, care apoi a lasat lumea sub actiunea legii selectiei naturale. Omul nicidecum nu se trage din maimuta-asta dupa parerea mea e doar o speculatie a multor oameni de stiinta.De ce nu se gandesc k Cel de Sus a facut orice lucru in parte cu un scop? So, El este Creatorul…si apoi vine evolutionismul(prin care s-au schimbat muuulte intr-o perioada asa lunga de timp)=> us being here 🙂

Teoria evolutiei nu poate fi negata, pentru ca
exista atatea dovezi care o sustin…
Cei care cad in capcana negarii ei nu inteleg
cu adevarat esenta creatiei.
Eu unul cred ca acest proces de creatie nu a
fost „a priori ” determinat, in sensul ca
Domnul nu a stiut de la inceput ce vrea.
Dovada este in Biblie. Dupa fiecare zi, a vazut
ca lucrurile facute sunt „bune” si abia apoi a
decis ce sa creeze in ziua urmatoare.
Selectia naturala e o consecinta a evolutiei,
nu o cauza a ei.

destul de drăguţ modul în care ai exprimat ideile . Să-mi dau şi eu cu părerea , că deh ..

1. certitudinea este o chestie interesantă . Cred că majoritatea oamenilor au avut la un moment dat încredere deplină în ceva sau în cineva . Este o nevoie până la urmă şi acest lucru . Într-un ocean învolburat , cu valuri enorme , dacă nu te ţii de nimic , mori . Şi cum omul nevoile umane pot fi exploatate ( a nu se înţelege că este neapărat nevoie să fie exploatate ) unii omuleţi le exploatează . Este relativ uşor să-i aşezi unui anumit personaj o certitudine în faţa ochilor şi el s-o înghită . Că deh , are nevoie de ea . Dar să nu elucubrăm prea mult .

2. nu cred că este vorba de stres . Nici că ştiu de ce ai ales acest cuvânt deosebit de urât . Ceea ce mă face să cred că te deranjează într-un fel credincioşii . Cred că în primul rând gândirea la care te referi se poate reduce la a accepta şi a cerceta . Societatea evoluează , timpurile se schimbă , deci lucrurile nu rămân la fel . Este normal ca omul să caute , doar este curios . Este normal ca omul să zgărmâne şi să experimenteze , face parte din natura umană . Câţi dintre noi n-au fost curioşi la un moment dat ce este timpul ? Ce este universul şi cum s-a format ? Curiozitatea asta colectivă şi necesitatea unui răspuns ne umanizează .

5. punctul ăsta sună interesant . Să înţeleg deci că oamenii ăia care nu acceptă faptul că-s animale , se comportă mai frumos decât cei care acceptă acest lucru . Că deh şi asta face parte din natura umană .

personal cred că toată treaba cu Dumnezeu se bazează pe instabilitatea psiho-emoţională a indivizilor şi frica de moarte . Că deh , ce face un ateu pe patul de moarte ? Se roagă la Dumnezeu .

hmm…nu stiu ce ţi se pare aşa urât la cuvântul „stres”…whatever. Mă deranjează anumiţi credincioşi, în principiu fundamentaliştii, dar să nu generalizăm, şi eu sunt credincios.

5. eu am spus fix pe dos: oamenii care acceptă evoluţia se comportă mai bine decât ceilalţi (cel puţin aşa arată statisticile).

nu cuvânt stres e urât . Contextul în care l-ai folosit desemnează ceva .

nici că generalizam , ne exprimăm păreri şi aflăm lucruri noi . Mă scuzi , la punctul cinci am citit eu greşit .


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: