Câţi ani a trăit Isus?

Posted on septembrie 5, 2008. Filed under: Istorie | Etichete:, , , , |

33? Neeh, călduţ, dar nu fierbinte. Avem destule motive să credem că defapt Isus a trăit 37 de ani (bad, bad tradition). Sigur, asta admiţând că a trăit (despre istoricitatea lui Isus promit să vorbesc mai încolo). Acestea fiind zise, să purcedem.
În primul rând, de unde a pornit ideea că Isus a trăit 33 de ani? Un verset din Evanghelia după Luca 3:23 spune: „când Isus a început să predice, avea cam treizeci de ani”. Aceasta, cuplată cu Ev. după Ioan din care se poate deduce că Isus a predicat 3 ani, rezultă că Isus ar fi trăit 33 de ani. Tot prin tradiţie s-a stabilit, deşi nu a fost niciodată vreun crez oficial, că Isus s-ar fi născut în anul 0. Bineînţeles, anul 0 s-a calculat ca fiind anul naşterii lui Isus. De aici încep însă problemele: Isus nu putea să se fi născut în anul 0.

Anul naşterii:

1. Evanghelistul Matei ne informează că Isus s-a născut când Irod cel Mare era rege al Iudeei. Totuşi, ştim sigur că Irod a murit în anul 4 Î.C.
2. Matei spune că lui Iosif îi era frică să-l ducă pe Isus în Iudeea de frica lui Archelaus. Totuşi, Iosif l-a dus pe Isus în Iudeea pentru a sărbători Pesah (Paştele iudaic), însă Archelaus a părăsit Iudeea pe la mijlocul anului 6 Î.C.
3. În 7 Î.C., conform lui Tertulian, a avut loc un recensământ (din Luca) la ordinul lui Saturninus, guvernatorul Siriei .

Anul începerii misiunii publice a lui Isus se poate determina astfel:

1. Din Faptelele Apostolilor reiese că Isus ar fi început să predice imediat după ce Ioan Botezătorul şi-a început slujirea publică. Luca oferă o dată ce se dovedeşte a fi extrem de importantă: Ioan Botezătorul a început să predice în anul „în anul al cincisprezecelea al domniei împăratului Tiberiu” (3:1).
2. În Ev. după Ioan, la primul Paşte petrecut cu apostolii din cele 4 pe care avea să le sărbătorească, fariseii îi spun lui Isus: „în patruzeci şi şase de ani s-a construit acest templu şi tu îl vei ridica în trei zile?” (Ioan 2:19-20). Irod a început reconstruirea templului din Ierusalim în anul 19 Î.C.
Din 1 şi 2 => 27 A.D.

Ponţiu Pilat a condus Iudeea între 26 şi 36 A.D, deci Isus a murit într-unul din aceşti ani. Dar mai ştim că El a murit vineri, cu o zi înaintea celebrărilor pascale din acel an. Spre deosebire de creştini, care sărbătoresc Paştele tot timpul Duminica, la evrei Paştele putea cădea în orice zi a săptămânii. Deci dacă ştim în ce an Paştele ebraic a căzut într-o zi de Sabat putem vedea care ar fi putut fi anul morţii lui Isus. De fapt, ştim acest lucru: cât timp a guvernat Pilat, sărbătorile pascale au picat în ziua de Sabat de trei ori: în 27, 30 şi 33. 27 se exclude pentru că am văzut deja că atunci abia şi-a început Isus ministerul. Cum El a predicat, cel puţin aşa reiese din Evanghelii, 3 ani, rămâne anul 30, fiind extrem de improbabil ca Isus să fi predicat timp de 6 ani.

Deci, cel mai probabil Isus s-a născut în 7 Î.C. şi a murit în anul 30 A.D. => 37 de ani. Q.E.D.

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

9 răspunsuri to “Câţi ani a trăit Isus?”

RSS Feed for fishin’ with Darwin Comments RSS Feed

conteaza cati ani a trait Iisus pe Pamant? 33 sau 37? e o prostie…oare daca a trait unul in minus sau in plus, se schimba situatia? se schimba lumea? la ce ne foloseste? :)) Conteaza ca A TRAIT si conteaza CE A FACUT. Conteaza CA s-a nascut, ci nu CAND s-a nascut. Conteaza CA s-a sacrificat pentru noi, ci nu CAND s-a sacrificat… Crede si nu cerceta…Just my oppinion. 😛

dar dece nu te pocaiesti soro

normal că nu contează câţi ani a trăit. postul e pur şi simplu cu un caracter informativ şi mi s-a părut interesant subiectul având în vedere că aproape toată lumea crede că Isus a trăit 33 de ani.

„Crede şi nu cerceta” – aici nu pot fi de acord cu tine. Altfel, de unde ştii că ai tu dreptate şi nu alţii? Musulmanii? Hinduşii? etc.

,,Crede si vei intelege,daca vrei sa intelegi,nu vei putea crede”[Augustin 354-430.D C.]

fratilor dece intrbati cercetati biblia isus a stat pe pamant 32 ani si jumate, si mai ales va spun sa va pocaiti ca venirea lui isus esate aprooe domnul sa va binecuvinteza aminn…

Daca fecioara Maria a avut copii ?

Am fost si eu curios sa gasesc aceste detalii si ma bucur ca m-ai luminat (cu cateva mici observatii dupa ce am mai cautat si eu)
Legat de data nasterii probabil ai dreptate, nu am cautat sa gasesc informatiile …
Dar apoi legat de inceputul predicarii pot spune ca am cautat si am gasit urmatoarele lucruri care difera putin:
1) Tiberius a domnit in perioada 14 – 37 D.H. deci al 15-lea an este 29 D.H – deci aprox atunci (29-30 D.H.) incepe sa predice Iisus
2) e vag … discutia putea fi purtata si la cativa ani dupa construirea lui … deci 29-30 D.H. pare o data mai exacta in loc de 27 D.H.
Mergand tot pe logica ta care mi se pare foarte buna, daca Iisus a predicat aprox 3 ani si sarbatorile pascale pica de Sabat in anii 27,30, 33 logic ar fi ca anul rastignirii sa fie 33 D.H..
Acest lucru este confirmat si un un studiu seismologic recent care afirma ca respectivul cutremur petrecut pe cand Iisus era pe cruce a avut loc in anul 33, in ziua de 3 aprilie mai exact.
http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/ziua-cand-a-murit-iisus-data-exacta-a-crucificarii-mantuitorului-stabilita-pe-baza-activitatii-seismice-9669794

Deci se pare ca Iisus a trait din anul 7 I.H. pana in anul 33 D.H -> adica aproximativ 39-40 de ani a avut la rastignire.

Aveti o logica de ma doare mintea, fratilor. Cum puteti spune ca Iisus s-a nascut in anul 7 I.H. ( inainte de Hristos). Doamne, mare-i gradina ta !!!

cristina…..tu esti ca bunica ..sti una si buna…esti prea inculta sa intelegi biblia….mare e gradina lui d.zeu pacat tu esti pe gard.hahaha.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: